Публикуваме текста на Искра Ценкова от вестник "Преса", озаглавен "След 9-ти септември синовете на Райна Княгиня – врагове на народа". Акцентите са на "Дневник".

"Всичките синове на Райна Княгиня са офицери от Българската армия, сражавали са се по бойните полета, награждавани са с ордени за храброст", разказва пред вестник "Преса" инж. Здравчо Здравчев, наследник на двата панагюрски рода, записали имената си в новобългарската история - Футекови и Дипчеви. 

В семейството на Райна Княгиня и Васил Дипчев се раждат петима синове

Райна Княгиня прибира у дома си и отглежда и едно сираче - Евгения Велкова. Васил Дипчев е учител и подвойвода в Брацигово. След като участва в Априлското въстание, се укрива и се прехвърля в Русия, по-късно се завръща в България с руските войски. Бил е кмет на Панагюрище и депутат в Петото обикновено и в Четвъртото Велико народно събрание. 

След убийството на Стамболов през 1895 г. Васил Дипчев е затворен в Черната джамия като краен русофил

Умира през 1898 г. три месеца след излизането си от затвора в резултат на жестоките побои. Райна Княгиня получава мизерна държавна пенсия. 

Когато се включва в редиците на панагюрските въстаници, Райна Попгеоргиева Футекова е 20-годишна. Тя е стройна руса девойка, а лицето й излъчва особен чар. Като характер е опърничава, но се отличава с неоспоримата си интелигентност и любознателност, затова и общината поема издръжката й и я изпраща да се изучи в старозагорското петокласно училище, а след това я назначава срещу скромно възнаграждение като учителка в града. Райна е едно от шестте деца в семейството на поп Георги Футеков и Нона Налбантова. След сраженията на априлските въстаници с турската войска на 1 май 1876 г. поп Георги е заловен от турските башибозуци и разстрелян в двора на къщата им. Докато

турците обръщат дърво и камък, за да открият храбрата знаменоска

Нона Налбантова успява да изведе децата си вън от града. След поражението на въстанието Райна е заловена и хвърлена в турските затвори в Пазарджик и Пловдив - в резултат на мъченията и изтезанията до края на живота си тя накуцва.

Filed under: Актуално от днес,Благоевград,Дупница |

Дупничанка блъсната на ул. „Никола Малешевски”, закарана в болница без опасност за живота

243-03-01  antenite

53-годишна пешеходка, пресичаща неправилно, е с фрактура на крака, след като бе блъсната от автомобил в Благоевград. Зорка Васева е транспортирана до Спешно приемно отделение на МБАЛ-Благоевград.

Инцидентът стана вчера сутринта към 7,30 часа на булевард „П. К. Яворов“ в близост до хотел ”Езерец”. При пороен дъжд, вятър  и лоша видимост Зорка тръгнала да пресича булеварда на необозначено за пешеходци място и е блъсната от „Фолксваген Голф“, движещ се от жк „Еленово“ към жк „Струмско“.

Блъскайки пешеходката, водачът на голфа спира, отзад в него поради неспазване на дистанция се врязва мерцедес SL 350, управляван от митничарката Рени П.

243-03-01  iavorov1

Голфът бил управляван от 50-годишен мъж от кв. „Еленово”

Пострадалата пешеходка Зорка Васева е транспортирана с фрактура на крака до Спешно приемно отделение. В болницата е закарана и митничарката Рени П., но тя не е пострадала.

На двата ударили се автомобила са нанесени сериозни материални щети.

Лошото време предизвика и друга катастрофа, при която пострадаха седем души. Инцидентът стана вчера към 14.00 часа на главен път Е-79 в района на Антените край Благоевград. Там се сблъскаха два автомобила “Фиат” и “Волво”, единият от които е с македонска регистрация. Водачът на чуждестранния автомобил е загубил концентрация поради движение с несъобразена с пътните условия скорост.

243-03-01  iavorov2

Пострадалите са закарани в благоевградската болница. От Спешния център в Благоевград уточниха, че най-тежко е пострадала жена на средна възраст, на която й се извършили  рентгенови изследвания. Другите пострадали, сред които 6-годишно дете и двама македонци, не са с тежки наранявания и се консултират от различни специалисти.
Движението не беше затворено, но се осъществяваше в едната лента.

Тежка катастрофа затвори вчера и Кресненското дефиле следобед. Микробус и лек автомобил се сблъскаха преди големия тунел в посока Сандански. След удара лекотоварният автомобил се обърнал и препречил пътното платно.

За щастие тежкият пътен инцидент се разминал без пострадали.

С произшествие бе белязан вчерашният ден и в Дупница. Инцидентът стана към 15 часа на ул. „Никола Малешевски”, където бе блъсната жена. Пострадалата е без опасност за живота, закарана е в болница.

Снимките:

1 Седем души пострадаха при катастрофа край Антените.

2  Мерцедесът на митничарката Рени П. е със сериозни материални щети.

3  Лявата лента на булеварда в посока „Струмско” беше  отцепена.

 

Ако изборите бяха днес, ГЕРБ щ... По проект, спечелен от екипа ...Клисарова се зарече, че няма д...ОбС шефът Борислав Тасков и ЮЗ...Петима бизнесмени напъват за к...


Filed under: Актуално от днес,Дупница |

Зам.-кметицата Олга Китанова не се справя със своите задължения, затова общината търпи огромни загуби, питам я защо в предложения бюджет са посочени дългове в максимален размер на 6 453 000 лв., като на практика ще надвишат 10 000 000лв. в края на годината

 Финансистът на общината Павел Петров отказва да каже с какви пари плати ремонтите на две детски градини, в които майки благодариха на Чимев за уюта, в графата срещу тях стои – 00 лв.

 243-08-01  DSCN8998 copy

Лидерът на „България без цензура” в Дупница Костадин Костадинов поиска правото на отговор по повод скандалната сесия, на която по негово внушение бе отхвърлена актуализацията на бюджета и беше блокирана субсидия от 170 000 лв. за ремонта на партерния етаж на община Дупница. Ето неговата позиция по горещия казус:

243-08-01  DSCN9552 copy

Искам да дам пояснение по няколко твърдения, затова ще ги номерирам така:

Твърдение ПЪРВО: Развихрил скандал – напълно невярно твърдение. Аз вече обявих, че няма да мълча и ще казвам нещата такива, каквито са.

243-08-01-DSCN9099 copy

Твърдение ВТОРО: Гневът му пламна срещу кмета Методи Чимев, срещу зам.-кметовете – не мога да бъда спокоен, когато някой се опитва да ме манипулира, лъже или подценява. Много пъти групата на ОДБ предупреди, че доверието между нас и кметския екип е изчерпано и искаме точни и ясни аргументи за всяко твърдение. Конкретно попитах защо в предложения бюджет са посочени дългове в максимален размер на 6 453 000 лв., като на практика ще надвишат 10 000 000 лв. в края на годината. За ОДБ финансовото оздравяване на общината е от първостепенно значение, заявявали сме го многократно. И затова за мен точността и коректността на предоставяните данни от кмета са от изключителна важност. Другият въпрос, който зададох, е защо приходите от продажба на активи са едва 5%, или около 54 000 лв., при заложени 900 000 лв. за годината и не представлява ли това огромна опасност за бюджета. Вместо да ми бъде отговорено по същество, бях „затрупан” с обвинения за какво ли не, но не ми беше отговорено. А истината е, че ресорният зам.-кмет Олга Китанова не се справя със своите задължения и това ОДБ го е заявил неведнъж.

Filed under: Благоевград,Дупница |

linejka3

36-годишният Борислав Борисов от Благоевград катастрофира тежко край Дупница и беше приет със счупени прешлени в „Пирогов”. Инцидентът стана в 9 часа сутринта на изхода на Дупница. Колата на благоевградчанина била засечена от автомобила на водач от Пиперево, излизащ на главния път. Линейка на Спешния център в Дупница беше на местопроизшествието на 5-ата минута. Лекарите са поставили шини на врата на Борислав Борисов и съобщиха, че състоянието му изисква да остане за известно време в болница. От ОДП на МВР-Кюстендил заявиха, че нямат информация за ПТП-то, но до броени часове ще бъде извършено разследване за причините, довели до инцидента.

Продават апартамента на собств...За 3 месеца община Благоевград...Урологията в Благоевград се сд...Летен отдих: Кметът на Дупница...Внезапна смърт покоси благоевг...


Filed under: Дупница |

243-01-02 uli-3-2 copy

Ротарианецът от Дупница Тодор Георгиев е абониран в община Дупница и нонстоп печели 90% от общинските поръчки, свързани с информационното обслужване на общината. Вчера той спечели и скандалната поръчка за организиране на две пресконференции и още рекламни материали на обща стойност 10 бона. Фирмата му беше разобличена от зам.-кмета Красимир Георгиев на една от първите пресконференции. Тогава бяха изнесени данни за ударни злоупотреби, като бяха представени нагледни рекламни материали, струващи жълти стотинки, но фактурирани като златни. Тогава дупнишката общественост остана с впечатлението, че тази порочна практика ще бъде прекъсната и повече няма да има привилегировани участници. Да, ама не.

243-01-02 copy

Три години фирмата на Тодор Георгиев продължава с пълна сила да е единственият участник в конкурсите и винаги печели. Никога, когато той трябва да спечели, няма обявления в медиите и не се пращат покани до други участници. Нещо повече. Политическият модел на управление на Пламен Галев остава бетониран – правят се конкурси само с един участник. Организатор на новите престъпни схеми е лицето на община Дупница – говорителят на кмета Методи Чимев – Христо Апостолов. Според коментарите в общината като председател на комисията по избор на изпълнител Апостолов ще получи от касата на общината 1000 лв. за останалите участници в изборната комисия не са предвидени никакви средства.

243-01-82-Todor Georgiev

Христо Апостолов взема повече пари от кмета и главния архитект. Той има два граждански договора от по 500 лв., а освен това той участва в комисии като външно лице, на което се изплащат допълнителни хонорари за участие в конкурси. Това навежда на мисълта, че всички от кметския екип имат странични доходи, коментираха десетки дупничани. Пръв разобличи Христо Апостолов общинският съветник Георги Пехливански, който го застреля с репликата: С нищо не блестиш, но получаваш два граждански договора за 1000 лв. от общината.

Силно завишени са цените на материалите, които ще бъдат закупени с цел информиране и публичност по проекта „Център за настаняване от семеен тип „Надежда”, реализиран от община Дупница по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”. Многократно над реалната им стойност са и разценките за дейностите по проекта.

Filed under: Дупница,Сапарева баня |

Главният архитект на курортната община Владимирова: Възложителите на обекта са фирма ”Фактор” с управител К. Зарев и МЦ ”Св. Иван Рилски 2003” с управител Емилия Бачева, цена не мога да ви кажа

243-01-81--DSCN9718 copy

Директорът на „Енергоремонт Бобов дол” Кирил Зарев и шефът на Медицински център ”Св. Иван Рилски 2003” ЕООД д-р Ени Лефтеров започнаха строеж на хотелски комплекс от категорията четири звезди със СПА център и център за балнеология. Двамата са инвеститори на мащабния проект, намиращ се между емблематичната баня и 103-градусовия гейзер.

SANYO DIGITAL CAMERA

„Кирил Зарев е от Сапарева баня и натрупа цяло състояние като шеф на „Енергоремонт Бобов дол”. Той обиколи почти целия свят, всяко лято е на сафари в Африка, натрупа опит като екскурзиант и сега ще привлича туристи в родната Сапарева баня, съобщиха за вестника жители на курортната община.

За свой партньор той е избрал хирурга Ени Лефтеров, който е съветник от ОДБ в дупнишкия парламент.

Инвестицията е за милиони левове.

243-01-01 DSC00247 copy

Потърсихме за коментар кмета на курортния град инж. Сашо Иванов с въпроса на каква цена е продаден имот на двамата богаташи. ”Обадете се на главния архитект на общината, тя може да ви каже кои са възложителите на обекта и останалите подробности по сделката”, лаконичен беше инж. Сашо Иванов.

243-01-81-arhitekt vladimirova copy

Главният архитект на община Сапарева баня Владимирова съобщи: ”Възложителите на обекта са двама – фирма ”Фактор” ЕООД с управител Кирил Зарев и Медицински център ”Св. Иван Рилски 2003” ЕООД, с управител Емилия Бачева. Единият обект е купен чрез търг, а другият – чрез конкурс. Впоследствие те са обединени в един. Цена не мога да ви кажа”, съобщи тя. Потърсихме за коментар д-р Ени Лефтеров, който заяви: „Не искам да давам информация”. Потърсихме за коментар и Кирил Зарев на служебния му телефон. Обади се секретарката му, която ни каза, че инж. Зарев е зает и не може да разговаря с нас. Обадихме се отново след час, тогава дамата ни отговори: ”Г-н Зарев го няма”.

По неофициална информация на първия етаж ще има медицински кабинети, а другите два етажа ще бъдат на Кирил Зарев”, съобщиха в редакцията сапаревобанци.

Снимките:

1 Д-р Ени Лефтеров

2 Кирил Зарев

3 Работници работят на обекта

4 Арх. Даниела Владимирова

 

 

Ники -1 снимка 00247-

Ники-1 снимка 00248-Новостроящият се обект на Кирил Зарев и Медицински център ”Св. Иван Рилски” ЕООД

Ники-1 снимка 00249-снимка на строежа

 

Заря и двукилометрово хоро раз...Вторият етаж на ГУМ в Дупница ...Зам.-кметът Олга Китанова отво...Зам.-кметът Олга Китанова: Кон...200 пернишки миньори и шефът н...


Общинските съветници в Дупница приеха декларация против даването на мандат на ДПС от кюстендилския район и избирането на Александър Методиев, известен като Бат Сали, за депутат от района, предаде БНР.

Декларацията беше предложена от кмета на общината Методи Чимев и беше подкрепена от 21 съветници от всички партии след една корекция в текста, от който отпадна "Ние не сме против ДПС", уточнява държавното радио. 

От общинското ръководство и от организационния комитет обявиха, че протестите в града, които вървят от първите дни след пресрочния вот на 5 октомври, временно се прекратяват.

Митинг обаче е насрочен за 27 октомври - в деня, когато ще бъде открито новото Народно събрание. Тогава на площад "Барикадите" и на главен път Е-79 се очакват нови блокади.

ДПС няма основание да оттегли избрания за депутат от Кюстендил Александър Методиев - Бат Сали. Това е позицията на партията, представена от лидера на ДПС Лютви Местан, съобщи агенция "Фокус".

Местан е в града за среща с кметовете на Кюстендил и Дупница Петър Паунов и Методи Чимев заради недоволството на местните срещу избора на Методиев за депутат, след като ДПС е осма по резултат на изборите.

Filed under: Дупница |

Награждават с тениска всеки, дарил пари за каузата

 235-01-81-Aktavis 023

Фармацевтична компания „Актавис”ще подпомага хората, страдащи от аутизъм. Фармацевтичният завод е основният спонсор на благотворителното бягане в подкрепа на хората с аутизъм в България. Спринтът ще се проведе по инициатива на сдружение „5km run“ в събота в градовете София, Варна, Пловдив и Бургас под мотото „Сам, но не самотен“. Стартът ще бъде даден в 10 часа.

Целта на благотворителната акция е събиране на дарения в помощ на хората с аутизъм в България. Освен като основен спонсор „Актавис” ще дари допълнителни финансови средства в помощ на хората с аутизъм в България, които имат нужда от специална рехабилитация и интеграция.

Всички финансови средства ще бъдат разпределени за организациите в четирите града, грижещи се за хора с аутизъм: Асоциация „Аутизъм” за София и Бургас, „Карин дом“ за Варна и „Паралелен свят“ – Пловдив.

Бягането ще премине по традиционните трасета на 5km run:

София – 10.00 ч. – Южен парк, основна алея, паметникът с гълъбите

Пловдив – 09.00 ч. – Старт на Гребната база, пред трибуните

Варна – 10.00 ч. – Старт под Летния театър в Морската градина

Бургас – 10.00 ч. – До Пантеона в Морската градина

Всички граждани, подкрепили благотворително акцията чрез своите дарения, които ще се осъществяват на трасетата, ще получат специално изработени за целта фланелки.

„Актавис” има утвърдена и дългосрочна политика в подкрепа на спорта, защото за компанията спортът означава здраве.  Подкрепата от страна на „Актавис” на тази благородна инициатива ще мотивира по-активния, здравословен начин на живот и ще подпомогне хората с аутизъм в България.

7 000 лв. хвърля държавата за ...Дупничани: Общинското ръководс...Оперната звезда Диман Панчев и...Михаил Крушовски и още 8 проку...1 глас не стигна на Йонко Герг...


Filed under: Актуално от днес,Дупница |

Председателката на журито Бони Милчева: Само като ви видя, трябва да ви класирам на първо място

242-05-01 Noktiurno-Boni Milcheva

Дупнишкият състав за стари градски песни „Ноктюрно” спечели първо място, диплом, статуетка и много аплодисменти на ХVюбилейно издание на празника на старата градска песен „Мара Врачанка“ във Враца. Цветанка Попова зае първо място при индивидуалните изпълнители.

Фестивалът се проведе преди няколко дни, а на сцената излязоха 530 изпълнители от 34 населени места в България. В надпяването участваха общо 41 групи, 7 дуета, 1 квартет и 10 индивидуални изпълнители. Наградиполучават и група „Георги Измирлиев“ от Горна Оряховица, квартет „Лотос“ – Враца, ВГ „Люлин“ – София, „Ретроритъм“ – Дебелец, мъжка вокална група „Стил“ – Белене, „Бели ружи“ – Лясковец и др.

242-05-01 Noktiurno-02

Председателката на журито Бони Милчева, дългогодишна изпълнителка на стари градски песни и оперетна актриса, посрещнала членовете на „Ноктюрно” с думите: „Само като видя Дупница, трябва да ви класирам на първо място”.

„Участваха единствено състави, които са наградени през последните 10 години. Това бяха групи от цялата страна. Общо 9 от тях бяха класирани на първо място, но нашата група бе прочетена най-напред”, разказа ръководителката на „Ноктюрно” Василка Борисова.

Дупнишката група участва в концертната част с песните „Отминала любов” и „Прекрасен ден”, а Цветанка Попова с „Любими мой”. Във фестивалната част изпълниха песните „Песента на цигуларя” и „Без любов”, а Цв. Попова с „Аржентина”.

„Винаги посещаваме исторически и архитектурни забележителности в градовете, в които гостуваме. Във Враца видяхме Рогозенското съкровище в Историческия музей, посетихме и мемориалния комплекс „Софроний Врачански”, разказа още Василка Борисова. По нейните думи фестивалът е бил много добре организиран, регламентите се спазвали, а в организацията на събитието вземат участие всички от отдел „Култура” към общината.

 

Снимка:

1 Бони Милчева

2 Съставът за стари градски песни „Ноктюрно”

 

Действащият детектив от Благое...Зам.-кметът Красимир Георгиев:...Поради големия читателски инте...Урологията в Благоевград се сд...Сдружението на петричките стро...


Filed under: Дупница |

Лидерите на БСП в Дупница Станислав Павлов и Иван Ибришимов са декларирали готовност да подадат оставки заради лошите резултати на изборите за 43-то народно събрание. Областният и общински председател на столетницата Павлов и неговият заместник Ибришимов са предложили да бъде свикана конференция, на която да подадат оставки, но това е отхвърлено от Общинския партиен съвет. „Присъстващите на пленума решиха, че няма да се свиква конференция. Те не приеха нашето предложение, защото не намират в нас вината за тези резултати. Ние не сме единствената община със слаби резултати на изборите. Това са национални избори и проблемите са на ниво Национално изпълнително бюро. Посочено беше, че на национално ниво не е разяснена политиката на БСП и правителството, която е правилна и насочена към най-ощетените хора в страната. А за 1 г. се направиха много неща – увеличени бяха пенсиите, цените на тока бяха намалени, създадени бяха и работни места. Всичко това на местно ниво бе обяснено, но не и на национално. В решението беше записано, че резултатите са крайно незадоволителни и трябва да се вземат мерки за излизане от ситуацията чрез разширяване влиянието на партията”, каза Станислав Павлов.

Снимката: Предложението на Станислав Павлов и Иван Ибришимов да се свика конференция, за да подадат оставки, не е прието.

 

 

Скандалите с конкурса за песен...Дупнишки съдия оправда червени...Затворник от Бобов дол плати 2...Доброволците на „България си т...Областният секретар на ГЕРБ-Кю...


Filed under: Дупница,Кюстендил,Самоков |

Кметовете Паунов и Чимев продължават с протестите, призоваха депутатите от ДПС в региона да не полагат клетва

Общинският лидер Емил Венев се държа арогантно, блъсна журналист, твърдят очевидци

Digimax A50 / KENOX Q2

Лидерът на ДПС Лютви Местан използва задния вход на община Кюстендил, за да пристигне на срещата с кметовете Петър Паунов и Методи Чимев и да им заяви, че няма да оттегли Александър Методиев от Народното събрание. За разлика от шефа си, общинският председателят на ДПС Емил Венев и втората в листата Ана Благоева – бивша миска, изтичаха през парадния вход. Срещата премина при засилени мерки за сигурност. Пред общината имаше и протестиращи хора.

Digimax A50 / KENOX Q2

Тук отново бе бай Асен от село Соволяно с плаката „Местан Бат Сали ни тури, кюстендилския мир взриви”. Разбрал, че Местан се е покрил и няма да влезе официално в общината, бай Асен се провикна: „Павле, защо се криеш, защо влизаш през задния вход“. Павел е агентурното име на Лютви Местан. Със свирка на бай Асен пригласяше учителят по физическо възпитание Иван Костов.

Кметовете на Кюстендил Петър Паунов и на Дупница Методи Чимев разговаряха около 50 минути с Местан

Digimax A50 / KENOX Q2

„Не можете да очаквате от мен противоконституционни действия по отношение на мандата, който получи ДПС в Кюстендил“,каза Лютви Местан след срещата. По думите му той не е проявил колебание за срещата с двамата. „Тук съм, защото така разбирам политическата отговорност. Анализирах исканията на протестиращите. Споделих, че има порок в Изборния кодекс, жесток порок. Методиката със заложеното в нея вторично преразпределение на мандатите поражда аномалии. Жертва бяхме и ние на изборите през 2013 г., когато в Хасково получихме само 1 мандат срещу над 20 000 гласа и получихме 1 мандат във Видин с 470 гласа.

Digimax A50 / KENOX Q2

Тази аномалия сега най-драстично се показа в Кюстендил, но и в Силистра, където имаме 8015 гласа и нито един мандат, а «Атака» получи с 415 гласа. В Търговище БСП имаше 7000 – 8000 гласа и не получи мандат, а «Атака» има един. Това е системен проблем, който трябва да решим с общи усилия.