Filed under: Актуално от днес,Дупница |

Зам.-кметът Крум Милев: Каквото зависи от нас – правим го, разпределяме продуктите, когато дойдат

183-06-02 Picture 14816 copy

Кметът Методи Чимев забави със 7 месеца първия транш на хранителните помощи за хора в неравностойно положение и социално слаби, оплака се в редакцията на в. ”Вяра” 80-годишният инвалид Филип Кирилов от Дупница.

159-10-01-metodi-chimev121

Ето какво обясни той: „Проблемът е такъв, че общината отклонява европейските помощи за социално слаби и хора в неравностойно положение. За първия транш трябва да получим хранителни продукти, ние не сме ги получили още. Това е седми месец от първия транш, а продуктите ги няма.

116-07-10 Milev

Трябва да си получим храните, а не общината да ги дават на общинските столове. Кметът няма право да ги отклонява”, възмутен е 80-годишният Филип Александров.Потърсихме за коментар кмета инж. Методи Чимев. Той ни каза, че за този ресор отговаря зам.-кметът Крум Милев. Милев от своя страна обясни: „Първият транш е получен януари-февруари месец. А за втория траш не знам кога ще ги получават. Каквото зависи от нас – правим. Когато дойдат продуктите, ги разпределяме по пакети”, бе лаконичен Крум Милев.

Снимките:

1 -Филип Александров

2 Методи Чимев

3 Крум Милев

Евродепутатът Михаел Галер: В ...Ивайло Константинов: Депутатск...Със закрито море и изкуствено ...Сергей Станишев се среща с дуп...Ремонтират канализацията на об...


Filed under: Актуално от днес,Дупница |

Учителката Веселка Банева и Милена Михайлова, която живее в Англия, припяваха на песента Sex bomb, изпята от Мaртин Михaлков

183-05-01 001 copy

Дъщерята на един от най-известните лекари в Дупница д-р Борислав Кралев и магистър-фармацевта Веселина Кралева – Екатерина, вдигна накрака публиката на парк ”Рила” с песента „Никога няма да бъдеш” по време на караоке вечер. Секретарката на председателя на Общински съвет-Дупница инж. Владимир Владимиров Вяра Бързачка, която беше дошла заедно със съпруга си на парка, остана възхитена от талантите на вокална формация ”Арт Поп” с ръководел Таня Камбурова. Десетки дупничани, ценители на караокето, бяха дошли на парка, за да се насладят на талантите от вокална формация ”Арт Поп”, „Фънки бийт” и „Денс машийн”.

183-05-01  004 copy

Учителката Веселка Банева, заедно с Милена Михайлова, която живее в Англия, но е дошла в Дупница за лятото, припяваха на песента Sex bomb, изпята от Мaртин Михaлков. Очарователната Миа Червенкова, която е едно от новите попълнения на вокалната формация, възхити публиката с песента Rolling in the deep, а Виктория Дaшовa изпя Tented love. Андрей, който е брат на гаджето на Таня Камбурова, заедно с Алекс изпяха култова песен на групата ”Скорпионс”, което приповдигна настроението на младата дупнишка певица Ина Младенова и брат й Боби Младенов.

183-05-01  010 copy

На песента от филма ”Титаник”, изпята от Вержиния Гребеничарска, младият актьор Димитър Станимиров се качи на една от пейките на парка и изигра знакови моменти от филма.

183-05-01  018 copy

В караокето взеха участие дупнишкият пианист Йордан-Лео Богданов с песента ”Мария”, Деви Красимирова – Come end get it, „Аз искам”, изпята от Вержиния Гребеничарска. Очарователната Цветелина Спасова изпя песента Guy, а Екатерина Кралева ”Никога няма да бъдеш”.

183-05-01  024 copy

Дупнишкият актьор Иван Иванов, който беше дошъл с колело на парка, проследи с голям интерес караокето. Младите танцьори от ”Фънки Бийт” танцуваха на танца „Би бой”, а „Денс машийн” на песента You are the one that I want. Празничната вечер беше организирана от община Дупница по случай Международния ден на младежта.

Снимките:

1 Секретарката на председателя на Общински съвет –Дупница Вяра Бързачка

2 част от вокална формация „ АртПоп”-Виктория Дашова, Миа Червенкова, Йордан Лео Богданов, Цветелина Спасова и Екатерина Кралева

3 Учителката Веселка Банева и Милена Михайлова на концерта

4 Екатерина Кралева

5 Димитър Станимиров прави фигура на главния герой от филма” Титаник”

 

 

Председателят на ГЕРБ в Дупниц...Бобева: Чакаме 7000 работни ме...Половинката на Лорета Николова...Владимир Топалов, шеф на миньо...Обвиненият в опит за изнасилва...


Filed under: Актуално от днес,Дупница |

Младата жена е настанена в общинската болница, състоянието й е стабилно, казаха лекари, кметът Васил Бански участва в спасителната операция

Сестра й Анелия се отровила преди години, братът Александър работи на морето

183-04-81 0_n copy

28-годишната жена от дупнишкото село Бистрица, която направи трети опит за самоубийство – Весела Лазова, е стабилизирана. Тя е настанена в общинската болница и ще живее, казаха лекари. Весела е дъщеря на бившата и дългогодишна директорка на училището в Бистрица Адрияна Лазова. Весела има брат Александър, който работи на морето, както и сестра Анелия, която е починала преди години, тя се е отровила, разказаха съседи на семейството. Весела е прерязала вените си, но благодарение на бързата намеса на съселяните си е получила нов шанс за живот.

28-годишната бистричанка бе спасена от самоубийство от кмета на село Бистрица Васил Бански и спасителната група. Рано сутринта онзи ден Весела Лазова напуснала дома си, оставайки предсмъртно писмо. Майка й, която вече е пенсионерка, след като е намерило писмото, се е уплашила. Първо се е обадила в полицията, а след това е потърсила за помощ и кмета Васил Бански. Той веднага е реагирал адекватно и е организирал група и заедно с полицаите тръгнали по дирите на младата жена. Обикаляли в продължение на 10 км в гората и намерили Весела в тежко състояние. Младата дама е правила опит да си пререже вените. Весела Лазова е с две висши образования. Първото й образование е испанска филология в София.

Снимката: Васил Бански

 

 

Цветан Цветанов: След няколко ...Жена бодибилдър: Стероидите ме...Първото обновяване от 26 годин... 50 младежи се веселиха в хоте...Д-р Матей Попниколов воюва с о...


Filed under: Дупница,Кюстендил |

183-03-05 Picture 002 copy

На чаша кафе и портокалов сок председателят на ББЦ в Дупница Костадин Костадинов и областният му шеф адвокат Васил Иванов си бъбреха за сладостта от политиката. От кафетата се вдигаше пара, а двамата чертаеха бъдещата си политическа кариера.

С голямо удоволствие двамата позираха пред репортер на „Вяра” и разкриха, че днес в редиците им се влива млада кръв.

„Не знаем точната бройка, но лично познавам двама – Кирил Терзийски и Илияна Иванова”, разкри инж. Костадин Костадинов.

„На събранието ще номинираме делегати за конгреса на партията, който ще бъде на 30 август във Варна. Ще приемем нови членове, двама от които са Кирил Терзийски и Илияна Иванова. И ще бъдат разгледани политически и организационни въпроси”, допълни инж. Костадинов.

 

Снимката: Областният председател на „България без цензура” в Кюстендил адвокат Васил Иванов и председателят на „България без цензура” в Дупница инж. Костадин Костадинов

РЗС плаща десетолевка за присъ...Емил Гущеров: Шефът на КАТ-Дуп...Лидерът на КНСБ във «Въгледоби...Сензационно: Източници от МВР:...7-8 пъти скочиха наемите на об...


Filed under: Дупница |

lineika_1

27-годишният Николай Васев Иванов от Дупница е приет  в МБАЛ-Дупница с лаймска болест след ухапване от кърлеж, съобщиха от болницата. Това е  първият случай на инфекциозната болест в Кюстендилска област през последните пет години според информация от Районната здравна инспекция. Мъжът бил ухапан от кърлеж преди няколко седмици. Той потърсил лекарска помощ, след като по тялото му се появили обриви. Изследванията потвърдили диагнозата и пациентът е настанен в МБАЛ. Лечението протича без усложнения Иванов се намира в добро общо състояние, уточняват от РЗИ.

 

Ранните симптоми включват висока температура и втрисане, главоболие, депресия. Оставена без лечение, признаците на болестта прогресират, като се проявяват в ставите, сърцето и централната нервна система. В повече от случаите симптомите изчезват своевременно с антибиотично лечение, стига да се постави навременна и правилна диагноза.Забавено или неадекватно лечение може да доведе до сериозни и трудно лечими последствия, казаха лекари.
 

Десетки дупничани шашнати при ...Потрошиха бялото пиано на дупн...Майката на Владимира – Диана К...Говорителят Катя Табачка излез...Деца от Дупница оплетоха гривн...


Filed under: Дупница,Сапарева баня |

183-01-055 86224217598647809_n

Дупничанката Деси Йорданова взриви феновете си из Югозапада. Тя си почива на плажа в Сапарева баня. Дотук нищо необичайно. Ако не беше ситуацията със снимките, които й бяха направени от папараци.

 

183-01-055 388456626163095422_n

Деси се разголи, докато оглеждаше тена си. Красавицата не остави почти нищо на въображението, за радост на многобройните си фенове. Краката й са превъзходни, има и красиво лице, изобщо цялата е прелестно бижу. Банският й е толкова закачлив, а комбиниран с червената й шапка я превръща в приказна героиня.
183-01-055 624_n

Деси се забавлява заедно със своя приятелка, а снимките, които й бяха направени, буквално взривиха публичното пространство. Тя учи в Медицинския университет в София, така върви по стъпките на татко си д-р Кирил Кирилов, уважаван лекар невролог и бивш общински съветник от СДС.
Нейното дълбоко убеждение е, че няма нищо невъзможно и още: „Убедила съм се, че когато веднъж свържеш аромата със спомен, той остава в теб завинаги!“

КЗК отряза „Трансмагистрали 2”...Лидерът на БСП-Дупница Станисл...Адвокат Марин Марковски: Става...След дълги години високомерно ...70-см щъркел с ранено крило съ...


Filed under: Дупница |

Вергил Кирчев: Изправени сме пред риска да останем без безплатни лекарства, новият шеф на РЗОК-Кюстендил Сашо Котев нехае, документите ни прашасват в дупнишкия офис, не праща кола, за да ги вземе

182-NIKI-3 опашка пред РЗОК -Дупница  Picture 001 copy

Опашка от хронично болни, които чакат с часове и дни за презаверка на рецептурни книжки, се вият всеки ден под палещите лъча на августовското слънце в Дупница. Всеки ден припадат по трима.

Административното обслужване на РЗОК-Кюстендил с встъпването в длъжност на новия шеф Сашо Котев е под всякаква критика. Трета седмица кола от офиса в Кюстендил не е идвала в Дупница, за да вземе документите на болните хора. Изправени сме пред угрозата да умрем като мухи. Заради административния хаос в кюстендилския офис сме заплашени да останем без безплатни лекарства, сроковете изтичат, оплакаха се един през друг хората на заформилата се дълга опашка.

183-01-05 Picture 14815 copy

Основната причина за тягостната ситуация е изискването трицифреният код на рецептурните книжки да бъде променен в четирицифрен, като крайният срок за заверката е краят на август. Който не смогне – остава без безплатни и намалени лекарства. Жестоките жеги допълнително утежняват неволите на болните хора.

183-01-05  Picture 14812 copy

Ето какво заяви 68-годишният пенсионер от Дупница Вергил Кирчев: „Цял живот съм работил като шофьор. Тук съм, за да се завери книжката на съпругата ми Спасуна Кирчева, която е с диабет. Тя чака в момента при личния лекар д-р Шопов, за да й се напишат лекарствата, а аз чакам тук. Няма никаква организация, не е само в Дупница, така е и в цяла България. Само се създават лоши условия за живот на хората. За мен през времето на бай Тошо беше по-хубаво. Имаше ред, всеки си гледаше работата. Сега не е така. Никой не гледа за народа”,  възмущава се Вергил Кирчев, който беше застанал да почине от голямата опашка.

183-01-05Picture 14813 copy

Васил Грахльов, който работи в чужбина, чакаше на опашката за рецептурната книжна на баба си Еленка Грахльова, която е инвалид. „Втори ден чакаме тук, втори ден. Направо е трагедия тук, в Дупница.

Filed under: Актуално от днес,Дупница |

Майката на разплаканата 7-годишна Дженифер – Петя Маркова: Оценявам високо жеста, укрепиха вярата ми в хората

184-08-01 10 copy

 

Детегледачката в Детска ясла „Пролет” Лилия Лазарова върна изгубен скъп мобилен телефон „Самсунг” с видeокамера на собствениците му – семейство Маркови от Дупница. Тригодишната й дъщеря Аксения Лазарова намерила апарата случайно в едно от барбекютата на градския парк „Рила” и веднага съобщила на родителите си.

 

184-08-01 10 Picture 14835 copy

Повече от 1 час собственичката му – 7-годишната Дженифер Маркова, плакала безутешно. Родителите й Петя и Росен Маркови нe можели да я утешат.

„Уверявах я, че ще й купя нов, само и само да успокоя, защото се притеснявах за нейното здраве”, разказа майката.

„Бяхме загубили надежда, когато звъннах на телефона и се свързах със семейство Лазарови”, разказа таткото Росен.

„Сега искам да изразя благодарността си към семейство Лазарови за това, че ни върнаха телефона, оценявам високо техния морал. Те не само укрепват нашата вяра, че по земята още има добри хора, но те са и пример за подражание, защото всеки би искал някой да направи това за него, ако му се случи същото”, каза Петя Маркова – технически секретар на прокуратурата в Дупница. Тя е майка на три деца – Дженифер, Ванеса и Рикардо, а инцидентът с телефона стана навръх рождения ден на бебето й Рики, който навърши 1 годинка.

 

184-08-01 010 copy

Ето какво казва майката на Аксения – Лилия Лазарова: „Бяхме на парка да се поразходим. Ходихме до барбекютата и там малката ми дъщеря Аксения, която е само на 3 години и половина, се наведе и намери под пейката мобилен телефон. Благодарение на нея се намери телефонът”, сподели Лилия Лазарова. Младата майка има две деца – Емануила Лазарова, на 14 години, и Аксения, на три години и половина. Съпругът й Емануил Лазаров работи като шофьор.

„Бяхме на барбекютата в парка. Тръгнахме си със съпругата и децата към 21,30 часа. Отидохме до баба Илинка, за да си вземем бебето Рикардо. Тогава разбрахме, че Дженифер си е забравила телефона с видеокамера. Звъняхме на телефона и се обади Емануил Лазаров – бащата на малката Аксения, която намери телефона на дъщеря ни. Човекът ни каза да дойдем и да си вземем телефона. Много са малко хората в България, които са коректни и връщат изгубени вещи”, сподели развълнуван Росен Марков.

Снимките:
1 Росен Марков и Петя Маркови

2 Лилия Лазарова и дъщеря й Аксения

3 Петя с Дженифер, Ванеса и Рикардо

 

Дупнишки лекари спасиха бивш з...Адемов: Минималната работна за...ГЕРБ бойкотира заседанието на ...Сидеров: Изказването на Хафъзо...Пламен Борисов, зам. ОбС шефът...


Filed under: Актуално от днес,Дупница |

Медици върнаха зам.-шефката на ББЦ Лили Здравкова

Хореографът Воин Войнов с ансамбъл „Актавис” ви хора край кръводарителите

184-05-01 006 copy

Един от най-активните гербери в Дупница Николай Манев, който проби полицейския кордон и помъкна загражданията край парламента миналата есен, легна на носилка в парламентарната зала на Дупница, за да дари кръв. Вчера в залата на дупнишкия парламент беше превърната в медицински кабинет.

184-05-01 017 copy

Ники Манев беше сред първите дупничани, които се отзоваха на призива на Българския червен кръст „Дари кръв, спаси живот” и даде 400 мл. С отзивчиво и добро сърце се оказаха и фармацевтката Катя Николова и бъдещият актьор Димитър Станимиров. Акцията по кръводаряване бе организирана от Марек Петров и Българския червен кръст, които приканваха хората да се включат в кампанията от шатра, разпъната на пл. “Свобода” в Дупница. Заедно с Марек Петров в шатрата бяха и неговите приятели Веселин Христов, Борис Шалев, Георги Бързачки, както и младите момичета – ученичките Теодора Любомирова, Виктория Ангелова и Изабела Николова от гр. Кюстендил, и много доброволци от Дупница.

184-05-01019 copy

В заседателната зала на общината имаше мобилен кабинет, в който работеха д-р Десислава Илиева, лаборантката Емилия Манчева и медицинската сестра Лили Спасова. „Дарявам кръв, защото по този начин ще спася един човешки живот”, бе категоричен Николай Манев от младежката структура на ГЕРБ –Дупница.

184-05-01 007 copy

„Дарявам кръв, защото знам, че хората имат нужда”, бе лаконична фармацевтката Катя Николова, която многократно е била дарител. Да дари кръв, беше дошла и ученичката в СОУ „Св. Паисий Хилендарски”-Дупница, Спаска Бурановска. Тази година младата дама ще бъде в 12. клас. „За първи път дарявам. Това е нещо хубаво и искам да направя едно добро дело”, сподели развълнувана Спаска Бързачка. Зам.-председателката на „България без цензура” в Дупница Лили Здравкова също се отзова. Оказа се, че тя е дарявала кръв преди 2 месеца и тъй като не са минали задължителните 60 дни оттогава, медиците я върнаха.

184-05-01 004 copy

„Тук съм, защото това за мен е основен приоритет, защото е важно да се помага на хората”, сподели Лили Здравкова. Инициаторът Марек Петров също дари кръв. В инициативата се включиха още диджеите Иван Ковачки и Славчо Иванов от Благоевград и много други, около 40 души от Самоков, Дупница, Благоевград. За всички присъстващи на събитието имаше музикално оформление. Талантите от Танцов ансамбъл „Актавис”–Дупница с ръководител хореографа Воин Войнов, както и фолклорното трио „Мегдана” от Благоевград, които озвучиха с български песни и хора площада.

Марек Петров е един от най-големите кръводарители в България. „Изключително съм щастлив на днешния ден. Раждам се втори път. Щастлив съм, че толкова млади хора се отзоваха на тази инициатива”, сподели развълнуван той. На събитието присъстваше и бившата пиарка на община Дупница по времето на кмета Дангов Стефка Зашева. На Световния ден на кръводарителя в Дупница беше дошла и най-голямата кръводарителка в Кюстендил, треньорката по джудо, сумо и самбо Офелия Димова. „Това е една прекрасна инициатива на Марек и БЧК. Надяваме се през месец октомври да направим такава инициатива и в Кюстендил и Марек да дойде там”, сподели Офелия Димова.

Снимките:

1 Фармацевтката Катя Николова

2 Обща снимка на всички доброволци с Марек Петров и треньорката по джудо, самбо и сумо Офелия Димитрова

3 Марек Петров

4 Николай Манев дарява кръв

5 Теодора Любомирова, Виктория Ангелова и Изабела Николова

8 души са пострадали при сблъс...Наша гордост: Дупничанинът Сте...Йовчев: Не съм се срещал нито ...ЦИК прие окончателния вид на б...Червените в Дупница, Бобов дол...


Filed under: Благоевград,Бобов дол,Гоце Делчев,Дупница,Кюстендил,Самоков,Сандански,Сапарева баня |

Акция на ДАНС се извършва в момента в Дупница. Правят се обиски, има и още арестувани

1002244_639488712746511_759277556_n

Арестуваха пред очите на репортера на вестник” Вяра” в 22.00 часа, зад „Пени маркет”, соченият за най-близък авер на изчезналите Братя Галеви -Николай Тодоров Занев, собственик на Заложна къща ”Тенида”, намираща се на центъра на Дупница. Занев бе засечен от две полицейски коли на сред пътното платно като в супер екшън. Над 20 полицая и още пет автомобила, с надпис ДАНС, обградиха колата на Занев. Той излезе с високо вдигнати ръце, без да окаже съпротива. От автомобила му със софийска регистрация бяха иззети пет пакета с наркотично вещество.
Николай Занев е завършил висше химическо образование в София. Женен с един син. Баща му Тодор Николов Занев в момента работи в читалище ” Зора 1858” гр.Дупница, като поддръжка. Майка му дълги години е работила в завод „Актавис“ –Дупница. Сестра му  Теодора от дълги години живее и работи в Германия. Лелята на Николай Занев, която е сестра на баща му е главен библиотекар на читалище” Зора 1858” гр.Дупница, а бившият директор на театъра в Дупница Асен Диков е негов лелинчо. Любопитна подробност е, че Пламен Галев уволни Диков, след като актьорът смело разобличи мафията на сцената в топ спектакъл за мутрите.10596055_930610643620567_406818095_n  Носителката на наградата „Икар „Деница Дикова е негова първа братовчедка. Баба му Мария Занева, която днес на Голяма Богородица има имен ден е една от активните читалищни деятелки в града. Николай Занев гравирал, около хората на бившите барети Братя Галеви.
Ето и един от золумите на Николай Занев от близкото минало:
С дъщеричката си на ръце наемателят на “Елит” Д. Владимиров /Мите Френскио/ подаде жалба в полицията и прокуратурата срущу Николай Занев на 7 ноември 2009 година: Вилнее в заведението ми, търси подслушвателни устройства, чупи инвентар, яде, пие и не плаща…

_thumb.php

Наемателят на заведение “Елит” в Дупница, известно като “Червилото”, Димитър Владимиров /Мите Френскио/, чийто автомобил беше взривен навръх именния му ден, вчера подаде жалба до началника на РПУ – Дупница Райчо Омерски и до Районната прокуратура срещу Николай Занев, който на 5 ноември 2009 година около 7 часа сутринта вилнял в заведението на Д.

Агенция пътна инфраструктура днес издаде нова заповед, с която коригира списъка на пътните участъци със забрана за движение на тежки камиони в петъчните и неделните дни. 

Ограниченията се налагат заради увеличените пътувания в тези дни от седмицата по време на активния летен сезон и необходимостта от подобряване на пътната безопасност. Корекцията идва след протести на превозвачи, които обвиниха пътната агенция в непрозрачност заради това, че без съгласуване с тях е добавила към обичайния списък седем първокласни и четири второкласни пътища.

Участъци със забрана за движение, определени с днешната заповед, са съгласувани с превозвачите, уверява пътната агенция. 

 В Заповедта от 1 август е посочено, че се ограничава движението по следните пътища:
 - автомагистралите, с изключение на участъка Харманли – ГКПП "Капитан Андреево" от АМ "Марица"; 
- път I-4;
- път I-9 Дуранкулак - Варна; 
- път II-86 Пловдив - Смолян; 
- път II-19 Симитли – Гоце Делчев; 
- път II-18 Околовръстен път София, участък "Южна дъга" от км 26+100 до км 62+007; 

Заповедта от 1 август отменя предишната от 22 юли, но остава в сила заповедта от 12 март, напомня пътната агенция. 

В заповедта от 12 март 2014 г. е посочено, че в дните петък и неделя в определените часове е ограничено движението за МПС над 12 тона по следните пътни участъци:

- път I-1 - с. Ребърково -Ботевград, като движението се пренасочва по път II-16 Ребърково - Своге - София; 
- път I-1 - етапна връзка на лот 1 на АМ "Струма" при п.в. Дупница север - ГКПП "Кулата";
- път I-5 Русе - Велико Търново;
- път I-8 Пловдив - Харманли;
- път I-9 Варна - Бургас;
- път II-99 Бургас - Царево.

Временната организация в движението на МПС над 12 тона, включително ремаркета и полуремаркета, селскостопанска и земеделска техника, трактори и специализирана строителна техника, за дните петък и неделя ще е в сила до 15 септември. Ограничението не важи за МПС, превозващи бързоразвалящи се хранителни продукти и товари на температурен режим, живи животни и опасни товари (ADR).

Filed under: Актуално от днес,Дупница |

Доц. Светла Петрова, Сергей Устинов, Анелия Геренска и Васил Мутафов датират базиликата от 13-14-и век, 10 работници правят дренаж около нея

 

173-06-01 ANELIA GERENSKA copy

Националният археологически институт с музей (НАИМ) при БАН и Общинският исторически музей в Дупница започват археологически разкопки на черквата „Св. Спас“ в с. Червен брег, разбрахме от директора на музея в Дупница Анелия Геренска. След извършените през м. юни спасителни укрепвания на стенописите от 25 август стартират проучвателните дейности. Разкопките около храма ще ръководят доц. Светла Петрова от НАИМ и Сергей Устинов от Историческия музей в Дупница. Черквата е раннохристиянска базилика. На базата на стенописите изкуствоведите смятат, че е от 13-14-и век. Това не е окончателно и сега ще се опитаме да изясним нещата. Спори се, че има два периода, тъй като църквата е изградена върху по-ранна базилика от 4-6-и век, когато християнството е започнало да се налага в Римската империя, обясни Анелия Геренска, която е част от екипа. В него е включен и експертът Васил Мутафов. По време на проучванията ще бъдат направени и отводнителни дренажи на намиращата се над селото вкопана черква, в която се просмуква влага. Около 20 дни на обекта ще работят 10 души. Стана ясно, че при спасителните укрепвания отпреди близо два месеца реставраторът и директор на лабораторията към Регионалния исторически музей в Благоевград Илия Борисов успял да подобри състоянието на стенописите, които са доста заличени. Вече добре се виждат образите на св. Константин Велики и св. Стефан, посочи Анелия Геренска. Предстоящите проучвания ще бъдат извършени с отпуснатите от Министерството на културата 16 000 лв. Финансирането се осигурява след защитен от НАИМ и дупнишкия музей проект, които са искали 30 000 лв. Обмисля се и реставрация на стенописите на следващ етап.

Снимката: Анелия Геренска

 

Има дело за престъпна група в ...Зам.-кметът на Дупница Крум Ми...Страхил Ангелов: Единственият ...На учението край Шабла: Фрегат...Пресконференция на ГЕРБ съветн...